Jahody = marmeláda

17. června 2015 v 17:18 | Máculka |  vaření, pečení, smažení
Moje cesta za domácí marmeládou začala skoro před rokem, kdy jsme si začali vozit marmelády z německa.
Pak přišly vánoce. Jedním z dárků byly i domácí marmelády z nedaleké farmičky. A také marmeládový cestopis od Blanky M.
Tím bylo rozhodnuto. Tedy, víc, než velmi očekávaná kniha ( objednané marmelády, které měly být součástí dárku stále ještě nepřišly....), mě přesvědčily ony marmelády :-)

Testování začalo rovnou s pomerančovou, protože nejsem Maruška a v lednu jahody prostě nenatrhám i kdybych se rozkrájela.
Fotky z tohoto experimentu nemám, ale ač byly celkem řídké, byly výborné a po deseti skleničkách se zaprášilo rychlostí blesku.

Čas na nové pokusy přišel nyní společně se začínající sezonou jahod.
Pro jahody jsme si dojeli a v "krásném" počasí je nasbírali. ( zima byla, že kdyby to šlo, zalezu pod jahody do slámy)

Tentokrát byl samosběr opravdu samosběr, protože jediní blázni jsme tam byli my :-)
Malej chtěl strašně s námi ale když zjistil, že jahody bude muset trhat ručně, byl zklamaný. Prý " myslel jsem, že dostaneme nějaké hrabáče.... jako má babička na borůvky..." "ale s tím se stejně borůvky sbírat nesmí" " no, ale s váma už na žádné ovoce nepojedu, jeďte si sami"
Ale nakonec sbíral, až se z něj kouřilo. Jejich "ochutnávání" jahod se mi teda vůbec nelíbilo ale za hodinku a něco jsme stejně měli natrháno...


něco přes 16kg jahod a šup do auta, zatopit a ještě jsme si udělali výlet do Prahy.

Druhý den doma vypukla akce. Byla jsem na to sama :-)
Nakoupit potřebné suroviny, otrhat bylinky, připravit "laboratoř".


A hurá do toho!

Jahody jsem "koupala" v teplejší vodě, kluci se mi pak smáli ale přece si nenechám umrznout ruce, no ne?


Další postup je jasný, všechno navážit, přidat co jsem chtěla - každou várku mám tedy jinou - a šupky dupky na sporák, kde jsem rychle zjistila, že musím vyměnit hrnec za ten největší, co vůbec nepoužívám.

Mezi tím jsem vyštrachala skleničky, použila jsem na ně můj nejoblíbenější kuchyňský přístroj - myčku- a pak už ( jupíjajej) skleničky plnit, zavřít, utáhnout, šup na víčko a hotovo.

Z jedné várky jsem udělala max. 7 sklenic. Díky malému množství byla marmeláda při plnění horká a nemusela jsem tedy zavařovat.

Chtěla jsem také vyzkoušet zavařování pomocí lihoviny. Z netu jsme pochopila, že na náplň naliji lihovinu, zapálím a během hoření zavřu víčko. Ok, ale bílý rum prostě nezapálíte :-) Tak jsme ji snědli jako první :-)
Nebo je to jinak ????

Malej chtěl marmeládu rozmixovanou, bez kousků, tak jsem mu pár skleniček udělala.


Červená i bez chemie :-)
Z cca 11kg jahod máme 40 skleniček a chystáme se na další ovoce.
Aby nám marmelády vydržely až do příštího jara, potřebujeme jich totiž mnohem víc. Zvlášť po tom, co mi širší rodina oznámila, že to mám spočítat a raději zaplatí za marmeládu mě, než za "ty hnusy z obchodu" :-) Uvidíme, jak budou spokojení.

Nebyla bych to já, kdybych se opět nepochlubila nějakou tou fotkou ze závodů. Tentokrát jsme byli na Xterra Ostrov.


Byl to nejdelší závod, jaký mladej absolvoval, i když prý nebyl nejtěžší. Konkurence byla velká ale i přes to se mu vyplnilo přání na umístění. Nebýt poslední. A to se s přehledem podařilo :-) Užili jsme si moc pěkný den.

Taky doma marmeládujete? Zavařujete?

PS: dokončuji dvě deky naráz, ruční prošívání docela trvá ale brzy se pochlubím!
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Světluška 77 Světluška 77 | 17. června 2015 v 18:12 | Reagovat

Ahoj, no to mi teda pověz, kde jste na těch jahodách byli? A pak ještě - to je vaříš i se stopkama?
Jinak marmelády taky zkouším, dělala jsem černorybízovou, švestkovou, pomerančovou (fakt ňamka) a z hroznovýho vína - jenže to jsem poctivě loupala kuličku za kuličkou, tak za hodně času práce byla jedna sklenka, ale moc dobrá. Nebo pak když je ovoce levný, nakoupím různý druhy - upeču jako a pečený čaj a pak používám třeba na koláče nebo do bílýho jogurtu.

2 Ajka Ajka | E-mail | Web | 18. června 2015 v 0:55 | Reagovat

Jsi fakt pilná hospodyňka:-)) Od tý doby, co jsme koupili obr pultový mrazák, to praktikuju jinak. Ovoce zamrazim, pak v případě potřeby nasypu do pekárny a mám marmošku hned ... a bez práce:-)))
Jinak dřív jsem byla zavařovací maniak, jsem zavařila kdeco, i meloun a podobně, ale o tom zavařování alkoholem jsem ještě neslyšela ... no asi bych neměla odvahu to použít. Ale zajímalo by mě, když se to hořící zavře, jestli tam bude kouř a nebude marmeláda cítit ... no já to snad vyzkoušim:-D:-D

3 Gizela Gizela | Web | 18. června 2015 v 6:14 | Reagovat

Se mi sbíhají sliny, když to vidím - 16 kg, to sis mákla už při sbírání, o čištění a zavařování ani nemluvím.
Letos jsme včas posbírali třešně, tak jsem dělala třešňovou (každou třešni hezky rozkrájet a vypeckovat), ale v pekárně. Taky dělám jablečnou, švestkovou, hruškovou a když mají v Lidlu akci, tak pomerančovou - vetšinu předám dál :-)))

4 umaculky umaculky | 18. června 2015 v 10:21 | Reagovat

[1]: byli jsme na nich u Žatce, proto ten výlet do Prahy :-) A se stopkama? No prosím Tě... jasně že jsem je odstopkovala. ale asi polovina už byla bez stopek z trhání.
Pečený čaj jsem naposledy dělala před pěti lety... ale je to moc dobrý.

5 umaculky umaculky | 18. června 2015 v 10:26 | Reagovat

[2]: Pulťák se nám nikam nevejde :-) jinak bych ho taky uměla zaplnit. Já moc nezavařuju, ale loni jsem vyzkoušela zavařování v myčce... Připravila jsem si houby se zeleninou, že to pak budu mít pod maso nebo do rizota... Všech cca 20 sklenic jsem pak vyhodila, zkvasilo to. Ještě že hub máme na chatě dost a další jsem už zase klasicky sušila.
S tím kouřem Ti právě nevím. Kde by se tam vzal, když vzduch vyhoří? Ale i kdyby, uzenou marmeládu taky každej neumí.
Taky je možné, že jsem to pochopila špatně a dělá se to jinak.. Taky to zkusím.

6 umaculky umaculky | 18. června 2015 v 10:30 | Reagovat

[3]: Na sbírání jsme byli tři, tak to šlo rychle, jak bylo vlhko, tak byli i dost čisté :-) A zavařovala jsem vždycky po dvou kilových várkách, takže jsem s tím žádný stres neměla. Skoro mi bylo líto, že už to mám :-)
Třešňovou bych taky ráda udělala, jen někde sehnat třešně...
Pekárnu nemám, ani ji zatím nechci a protože v receptu je vaření jen 5-8 minut, šlo to rychle :-)
Hruškovou mám moc ráda, také se na ní chystám a pomerančová je výborná.

7 Ajka Ajka | E-mail | Web | 25. června 2015 v 1:44 | Reagovat

[5]: Zkus, počkám si na výsledek :-D

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama