Stévie sladká a moje zkušenost

27. února 2015 v 11:54 | Máculka
Po včerejším úspěchu/neúspěchu při pečení mě napadlo si pro sebe shrnout, co teda o Stévii vím a jakou s ní mám skušenost. Vzhledem k tomu, že najít něco konkrétního na netu je dost těžké, většinou se opakuje stále stejný text, tak jsem se rozhodla, že se s Vámi podělím o to, co vím :-)

Buďte shovívavé, nejsem žádný odborník, chemik ani nic takového :-)

To, že je to kytička 300x sladší než cukr je, myslím, už všeobecně známo. Několikrát jsem si ji koupila, objednala, venku na balkoně se jí i dařilo ale jak šla domů, konec.
1 -Rostlinka
Můj poslední pokus neslavně zahynul před vánoci. V květináči na okně stál uschlý pahýl jehož osud byl, že ho vysypi na balkon do kýblu, kam dávám starou zeminu a pak ho odvážím na chatu do kompostu, nebo ho přisypu na mé, na zeminu chudé, záhonečky.
Čas šel, až uplynulo 14-21 dní. Ostuda, dalo by se říct... Ale pak se objevilo v hlíně něco, co tam den před tím nebylo (ano, stále jsem suchý pahýl okukovala a litovala se, jaký jsem špatný pěstitel...) Druhý den bylo jasné, že vyrůstá nová!
Znáte příběh o Camambertu nebo Penicilinu? Zapomenutý sýr, neumytá petriho miska a nový kulinářský ši lékařský objev nesmrtelné hodnoty. Přesně tak jsem si připadala!! Kdybych jivyhodila hned, nic tak objevného bych nezažila :-)
Nakonec jsem přeci jen vygůglila, že stévie v zimním období špatně snáší suchý vzduch a teplo, proto uhyne. A taky to, že se (prý) snadno množí oddenky pod půdou.
Lístky z předchozích, předsmrtných stavů rostlinek jsem si vždy usušila, pravda je, že sušené lístky jsou sladší než čerstvé ale zase, dejte si do kávy sušené listí, že... I když znám jednu, co si sladí kávu medem :-D Viď ?
Nejraději jsem lístky jen tak oždibovala, když mě honila mlsná. Sladká chuť totiž v puse zůstane ještě opravdu dlouho.



Další mé poznatky se týkají sladidla vyrobeného ze Stévie.

Protože do Německého obchodu to máme o 5 km dál než do K.V. obchodu, sladidlo jsme koupili tam. Sice náhodou, před vánoci jako dárek pro mou mámu, která si do kávy dá klidně 4 lžičky. A té kávy vypije za den 5 - 7 šálků. Nechápu... Pořád si stěžuje, jak by chtěla zhubnout ale to je jiný, ne příliš veselý příběh.



Balení sypkého prášku lehoučkého jako sen. Opravdu. 75g. Cena = 2,99 euro. Podstatně dražší než cukr :-) Ale byl to dárek. Jeden další jsme si koupili pro sebe.


Složení : maltodextrin a stévioglicosid což je sladidlo vyrobené z rostlinky.


Žádný těžký přepočet dávkování. Lžička cukru má 5g, lžička stévie 0,5g. Nevěřila jsem a tu lžičku jsem si zvážila. Je to pravda :-)

Pro představu, 0,5 g je opravdu dost.

A chuť? hodně sladká, na konci má maličký, trochu kovový ocásek. Vzpomněla jsem si na umělá sladidla co bývala dříve, možná se ještě prodávají, nevím, tak ta mi chutlaja, jako jdyž jím sladké železo :-)
Stéviový prášek tak opravdu nechutná. Příkladem může být můj starší syn. Naprosto odmítal stévii byť jen zkusit. Ale když byl nemocný, já, hodná maminka vařila čajíčky a všechny do jednoho sladila stévií. :-) Nepoznal vůbec nic.
Což mě přivádí k dalšímu : Rozpustnost - protože je prášek tak lehoučký, plave na hladině. Musí se míchat - to je jasný- ale chvilku se zdá, že se snad nerozmíchá. Zvlášt mě se to zdálo strašně dlouho protože jsem měla strach aby mladík nenakráčel z nějakého důvodu do kuchyně a nepřistihl mě :-D Pak je povrch tekutiny chviličku bílý a najednou je fuč. Celé to může trvat tak 5 vteřin... ? Ve studené vodě se rozmíchává déle.

Včerejší pečení které mě přimělo k sepsátí tohoto článku ně přesvědčilo v jednom. Tento prášek je dle mého naprosto nevhodný k náhradě cukru v pečení. Recept byl hrnkový, měl se dát celý hrnek cukru. Dala jsem půl stéviového prášku. Což je tedy i na gramy mnohem méně, skoro nic.. Buchta se zdá nejprve málo sladká, po polknutí vám ale dojde, že je sladká úplně strašně. Když ochutnáte prášek samotný, má takovou příjemnou podchuť. Jako bylinková mi připadá. Tak tahle podchuť je v buchtě naprosto dominantní. A to buchta byla maková, což je dost výrazná chuť.
Už jednou jsem ho zkoušela do pudinku, dopadlo to stejně ale myslela jsem, že třeba byl divný ten pudink :-)
Prostě do pečení i nadále budu sypat bílý cukr. Další pokus dělat nebudu.

Možnost nákupu u nás : podobný výrobek jsem nenašla.
V obchodě "kde je svět ještě v pořádku" :-) Jsem našla sice podobné balení s velkým označením stévie, za podobnou cenu ale při pližším pohledu je tam práno, že je to 50 na 50 s cukrem. Děkuji, to si nechte.
Na internetu je to ještě horší, složení abys pohledal a ceny nemá cenu snad ani zmiňovat. 100g za neco přes 400 ? Vážně? A složení napsané není, prý "obraťte se na nás!"
Našla jsem i balení 250g za 70kč, to je pravda. Ale nezdálo se mi zase složení... Nač fruktózu a fosforečnan vápenatý?

Další možností jsou Tablety - opět zakoupené v Německu


Proč sakra v Německu? Jezdíme tam pravidelně. (Taková klasika, sýry,jogurty, drogerie, máslo, "margarín" na pečivo a hlavně, můj drahý řádí v oddělení sladkostí - prý pro děti.. )Tak proto.
Balení po 120 nebo 300 tabletkách. Jedna tableta nahradí jednu kávovou lžičku cukru. Složení stejné jako u prášku. Důkaz bohužel nemám, byl na papírovém podkladu a ten jsem vyfotila ale fotku brzy dodám.
Cena : překvapivě nižží než u prášku i když vlastně máte sladidla více. balení 120 tablet 1,99 euro, balení 300 tablet 2,99 euro. Ale pozor, cena v obchodě se může lišit :-) V jednom jsme koupili 120 tabletové balení za 2,99 euro a radovali se, že jsme na to vyzráli. V jiném obchodě ve stejném městě jsme našli 300 tabletové balení ta stejnou cenu. Akorát že toho je mnohem víc :-)

Přemýšleli jsme, proč je prášek dražší i když na přepočet je toho méně. Protože je to americký produkt? Asi ne, prodává se totiž shodné balení se shodnými parametry i německé výroby. Za stejnou cenu. Výroba prášku je dražší? Doprava,skladování, samotná výroba většího balení? Sice jsme na to nepřišli ale zase nás to tak moc netrápí.

Možnost nákupu u nás: v obchodě jsem po tomto balení nepátrala, za to na internetu je ho dost... Nejlevnější jsem našla za 127 kč, balení 300 tablet. Což je o víc než 40 kč víc, pokud počítám euro za 28kč. Složení jsem nevypátrala ale z obrázku jsem vykoukala že obsahuje regulátor kyselosti ( proč? ), uhličitan sodný a ještě něco, co jsem nevyluštila. NAšla jsem i balení za 129 kč ale tam o složení nevykoukám nic, protože nikde, ani na obalu na obrázku uvedeno není.

Poslední srovnání které uvedu je balení 500 tabletek za cenu 269kč. Složení uvedené je i na webu i na obalu stejné. Bez přidané fruktozy, aromat, barviv, laktozy a sintetických sladidel. 98% stevioglykosidu. 2 % pojivo.

Pro zajímavost jsem si spočítala, na kolik mě vyšla tabletka německá a na kolik vyjde tato. Přeci jen, nač bych to kupovala v německu, když by mě to vyšlo tady levněji? Dopravu nepočítám, protože stejně ty tablety musím pak mámě odvézt, zak je jedno jestli by jí došli poštou. Německá tabletka vyšla na 0,28 koruny a tato na 0,5 koruny.


Takže shrnutí? Rostlinka je pěkná, doufám, že už i vím co s ní přes zimu dělat :-) na oždibování lístků pro zahnání chuti na sladké to stačí. Kdybych chtěla nějak víc lístky používat, musela bych mít buď plantáž, nebo být lepší pěstitel :-D
Prášek nebo tabletky - rozdíl mezi těmi, které mám já není žádný kromě ceny.
V tuzemském obchodě jsem nic ani vzdáleně podobného neviděla ale protože do obchodů skoro nechodím a většinou je proletím jako blesk, nemůžu říct, že by nebylo. Říká se, kdo hledá, ten najde. A pokud vám nevadí různé přidané látky, o kterých já nevím, proč tam jsou ( když to evidentně jde bez nich) tak si vyberete.

Na pečení podle mě nevhodné, zrovna tak do domácí marmelády, se kterou si díky "Danajskému" vánočnému dárku momentálně hraju, bych stévii nepoužila. Na slazení nápojů ano. 1 lžička/tabletka má 2 kalorie.

Co jsem od Stévie očekávala, to jsem dostala :-)
Díky náhodnému objevu v obchodě z kterého vznikl jeden z vánočních dárků, jsem se dozvěděla něco nového, moje mamka do sebe přestane cpát 2kg cukru měsíčně ( její odhad) a o to vlastně šlo.
Není to levná náhrada cukru ale jako podpora při hubnutí, zvlášť pokud jste zvyklé sladit hodně se jeví vhodně.


Co vy? Máte se stévií, co by sladidlem, nějaké zkušenosti? Používáte ji? Víte o nějakém produktu z ní?
Dejte mi vědět.
Máte ji doma za oknem jako já? Myslím že takových nás bude dost :-)


Na závěr mého pojednání o Stévii coby sladidlu vám prozradím perličku. Vůbec nesladím a ani nepiju sladké limonády! Piju vodu.
Vyjímkou je cola, když je mi zle nebo když ji vyjmečně koupíme dětem( většinou na oslavu nebo na vánoce) a napiju se od nich. Jako jo, chutná mi ale pít bych ji pořád nemohla, je strašně sladká :-) Ale naše děti nejsou chudinky, sice nekupujeme nápoje v lahvích ale do vody používají šťávu :-) V naší rodině jsem za "exota" já.



Pěkný den a v neděli u prvního dílu návodu se těším!
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 Ajka Ajka | E-mail | Web | 28. února 2015 v 1:49 | Reagovat

Jó, tak mě taky odešla:-)
A koukám, jsem neměla ani tucha, že jí mají v prášku:-)))

2 Zdenka Zdenka | E-mail | Web | 28. února 2015 v 7:20 | Reagovat

To, že na zimu zajde a pak obrazí jsem věděla :-)) Taky jsem exot, piju jen vodu a dítě taky :-)), teda občas dostane šťávu :-))

3 Marie Marie | 28. února 2015 v 8:43 | Reagovat

Nápoje piju neslazené,ale jsem vysazená na sladkosti,hlavně čokoška a tam se Stévie nehodí.

4 umaculky umaculky | 28. února 2015 v 10:17 | Reagovat

[3]: Maruško já teda čokoládu ráda nemám vůbec, dokonce mi snrdí. Snesu ji jen na nanuku nebo na sušence Mila. Za to miluju všechno, kde je nějaký krém...nevíc věnečky a dortíky, ale taky ovocné koláče.. :-) Naštěstí jsem velká holka a moc často si je nekupuji :-)

[2]: Zdeni, takové základní informace víš a nepodělíš se o ně ? :-) Kdybych to věděla, už bych tu plantáž skoro měla :-) Asi teda jen plantáž truhlíkovou ale stejně :-)

[1]: Ajko, tak to jsem ráda, že alespoň k něčenu článek je a Ty jsi o kus chytřejší :-)

5 Světluška 77 Světluška 77 | 28. února 2015 v 11:58 | Reagovat

Ahoj - ty ses nám dneska nějak rozepsala. Takže za mě - pahýlky opečovávám pravidelně všechny cca půl roku v naději, že obrazí, stéviovej nic - jako většina ostatních.
Cukru spotřebujem poměrně málo, takže ani prášek asi kupovat nebudu, ale čerstvou sazeničku určo ano. Lístečky právě utržený byly mňamka. A na bylinkovej koláč ať se těší celá rodina :-D
Jinak, když člověk chce sladký kafíčko - tak samozřejmě jedině s medem, nemá pak takovou tu umělou cukrovou pachuť. A od letoška bude ještě bylinkový stéviový. Jinak je dobroučký i s mátou, zázvorem, levandulí ... kdysi měli v lidlu levandulovou a růžičkovou čokoládu - ty byly úžasný.

6 umaculky umaculky | 28. února 2015 v 17:14 | Reagovat

[5]: Neboj, tahle slohová práce je vyjímka :-) Bylinkový koláč? No, vzhledem k tomu, že od léta slibuješ recept na koláč s levandulí, co jsem měla u vás, tak ani snad nebudu chtít recept :-D

7 Světluška 77 Světluška 77 | 2. března 2015 v 17:19 | Reagovat

Fakt??? To není možný :-D Levandulový dělám sušenky - nebyly to ony? Přemýšlím, kterej jinej koláč bych vylepšila - akorát mě napadá takovej dobrej jablíčkovej. No a bylinkový jakýkoliv - když píšeš, že stévie má pak bylinkovou příchuť, tak zkrátka myslím stéviový.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama