Červen 2013

The Simpsons

3. června 2013 v 18:42 | Máculka |  Šití
Tento příspěvek nebude moc dlouhý. Top už mám skoro hotový, ještě trochu přemýšlím nad střední částí ale už jsem začala s aplikacema.


Tak snad dobrý. Ještě mi zvývá zbytek rodinky. Tato trvala hodinu, bez rozkreslování dílů na papír.

Rebarborový koláč

2. června 2013 v 9:34 | Máculka |  vaření, pečení, smažení
Před tím, než vám ukážu další deku ze série obdelníků, budu vám, doufám, dělat trochu chutě.
Při nákupních orgiiích mého Drahého v Německu jsem si koupila rebarboru. Protože mám velké štěstí a nemusím chodit nakupovat, tak nevím, kolik stojí u nás ale v Německu se mi zdála levná.
Při nákupu takových dobrot si vždycky povzdechnu že je škoda že nemáme zahradu. Kdybychom ji však měli, možná by mě to ani nebavilo.

Nejdřív jsem chtěla upéct klasický kynutý koláč ale pak jsem si našla jiný recept. Je to rychlovka.

Potřebujete:
250g hadké mouky
125g tuku - použila jsem máslo
3 lž.vody
3 žloutky
2lž.octa
polovinu prášku do pečiva
špetku soli
v receptu sice není uveden ale přidala jsem velkou lžíci cukru - neuškodil Smějící se

Vše smícháte v těsto a poté vyválejte nebo vtlačte do formy vyložené pečícím papírem ve které chcete péct. Já si zvolila vyválení a vzala jsem to chytře. Těsto jsem si dala mezi dva díly pečícího papíru. Šlo to krásně a rychle.
Těsto jsem si přenesla i s dílem papíru do zapékací misky.

Na náplň:
0,5 kg rebarbory nebo jakéhokoliv jiného ovoce
180g cukru
50g rozinek - ty určitě nejsou nutné

Rebarboru oloupeme, pokrájíme na kousky, smícháme s cukrem a rozinkami. A vsypeme na těsto.
Vyšší kraje ji buď uřízněte, nebo je jako já různě podhrňte. Myslím že je to lepší i pro krájení.
Mňam, už teď bych to nejraději snědla.

A šup s tím do předehřáté trouby. Pekla jsem na 200 stupňů něco kolem osmi minut. Jem aby se těsto zapeklo ale zůstalo světloučké.
Během těch minut si ušlehejte sníh z bílků které vám zbyly. Sníh si oslaďte podle chuti.
Už uběhly minuty? tak vyndejte koláč z trouby a na ovoce rozprostřete sníh a šupky dupky zpět do trouby.


Teplotu jsem snížila na 150 stupňů a pekla, dokud se mi nezdál sníh správně hnědý na povrchu. Čas tedy nevím.


Koláč nechte vystydnout. I já to tentokrát dodržela. Obvykle se do koláče pustíme v horkém stavu. Máme to rádi.

Ale když počkáte, půjde krásně krájet a nebude se až tak drobit.

Opravdu výborný koláč. Je rychle hotový a není po něm skoro žádné nádobí. Což je dobře, protože já docela nerada peču právě kvůli tomu.

No a dnes, kdy jsou koláči dva dny, zněj moc nezbývá... Poslední dva kousky schovávám pro děti až se vrátí domů.

Tak co , Zkusíte ho?